Stjärnhavets kennel

Bloggkalender

«mars 2021»
tiontofr
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Senaste inlägg
Debut i rallylydnad
Ordinarie viltspårsprov
Händelserik helg
Andra 1:an
Ingen vanlig vår
Qura BIR och BIG3
Viltspårsdebut för Qura
Debut i fortsättningsklassen
Utställning Frödinge
Utställning Mjölby

Arkiv
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014

Blogg

Debut i rallylydnad

På grund av corona så har det inte blivit speciellt mycket tävlingar och utställningar för vår del detta år men nu när de lättade lite på restriktionerna under sommar/sensommar så passade vi på att anmäla oss till en rallylydnadstävling. Qura till nybörjarklass och Twister till fortsättningsklass i hopp om att han skulle kunna ta sin titel. 

Dagen innan tävlingen så kom nya restriktioner och de stackars tävlingsarrangörerna fick jobba för att få ihop en tävling men de lyckades och det på ett bra sätt. Vi fick vara utomhus istället för i ett ridhus och de delade nybörjarklassen i två omgångar för att minska antalet tävlande på plats samtidigt. 

För oss började dagen kl 8 med anmälan och banvandring en stund senare. Qura skulle göra sin debut och jag hade inte några som helst förväntningar. Det var hennes första tävling och nästan första gången hon var på en tävlingsplats med förutom några utställningar när hon var liten. Dock tyckte jag nog att hon tog det hela med ro och hon var inte speciellt brydd över det regniga vädret heller, förutom att hon helt plötsligt inte kunde ligga ner...

Första banan flöt på riktigt bra förutom att hon gick med nosen i backen typ hela banan men hon var med mig och hon gjorde det jag bad henne om. 84 poäng blev resultatet och avdragen berodde på nosandet och ett sträckt koppel en gång... 

Andra banan gick också väldigt bra men där valde jag att inte tjata på henne om att lägga sig ner i gräset utan tog en "felö" och -10 poäng, vi gick ändå ut från banan med 82 poäng! Behöver jag säga att jag är mer än nöjd med denna lilla stjärna! Hon är helt otrolig! 

Så blev det en lång väntan och det var kallt i bilen och vi var blöta alla tre men efter lite lunch och vila så var det då kl 15 dags för banvandring i fortsättningsklassen. Jag var jätteglad Twisters värsta moment "sitt-stå-gå runt" var inte med på någon bana! Och det var "snurr under gång" två gånger på varje bana! Detta bådade väldigt gott! 

Det var en trött och slö liten Twister som jag hämtade ut från bilen, hmm tänkte jag här krävs det peppning! Dock blev det nog lite för bra... Twister studsade likt Tiger i Nalle Phu och jag fick hela tiden bromsa honom för varje moment för att han inte skulle springa ifrån mig. Frestelserna var otroligt inbjudande och även där fick jag säga till honom. Jag lyckades dessutom trassla till det och gå fel i en frestelse och drog på oss lite minuspoäng. När vi kom till de två sista skyltarna som var snurr under gång så hade Twister helt plöstsligt glömt hur man snurrar, han kunde det innan vi gick in på banan och han kunde det efteråt också (jag testade). Hur jag än försökte så lyckades jag inte! Jag gav mig den på att han inte skulle komma undan med detta och hjälpte honom till slut. 

Så var det en stund därefter dags för bana 2, nu hade det blivit mörkt och de hade tänt strålkastare över planen. Det var väldigt svårt att se i det starka ljuset och alla skuggor som blev. Men Twister brydde sig inte ett dugg. Trots att jag inte peppat honom fullt lika mycket inför denna bana så var han minst lika taggad ändå, han fortsatte likt Tiger att studsa fram. Men även denna gång hade han glömt hur man snurrar, hans favoritmoment... Dock lyckades jag hjälpa honom och vi fick i alla fall med oss ett kvalificerat resultat (dock inget att skryta med).

Så kl 17.30 lämnade vi Gamleby brukshundsklubb för denna gång. Tack alla funktionärer som styr och ställer så att vi kan roa oss på detta vis! 


Ordinarie viltspårsprov

På morgonen den 8/8, en riktigt varm och torr dag, tog jag med mig Qura för att åka till Hultsfred och vara med på Smålands taxklubbs ordinarie spårprov. På grund av Corona så samlades inte deltagarna på samma ställe utan vi fick en och en träffa en domare och gå vårt spår. Så vi mötte upp domaren Stig Lövgren och han visade oss ut till vårt spår. 

Ett viltspår börjar med att hunden ska hitta spårstarten i en utmärkt ruta, i vår ruta gick det en grusväg... Jag har aldrig ens tänkt tanken att det kunde vara så men med en Qura i kopplet spelar det ingen roll, hon tog snabbt upp spåret och sen var vi iväg. Genom snår och ormbunkar, granar och berg, tidvis såg jag henne inte utan fick bara hålla fast i spårlinan och hoppas på att hon spårade. Jag behövde ju aldrig vara nervös. 25 minuter senare var vi framme vid klöven och en stolt liten tax bar den med hög flagg tillbaka till bilen. 

Nu började en lång väntan på resultatet. Alla domare skulle träffas på eftermiddagen samma dag och konferera. Till slut kom beskedet: Qura kom på en 3:e plats av 10 hundar på 57 poäng av 61 möjliga!!! 

Det tåls att sägas igen: Hon är en liten stjärna! 


Händelserik helg

I fredags tog vi med oss husvagnen och alla hundarna och åkte till Eriksöre camping på Öland. På lördagseftermiddagen skulle Qura göra BPH och vi passade på att kombinera detta med en liten semester. Vi hann att vara där i cirka ett dygn... 

Quras BPH visade väl direkt inget som jag inte redan visste, hon tycker inte om när okända ska hälsa på henne men hon bryr sig inte om ifall de är runt omkring henne samt att hon är skottfast. Testledaren hade även kryssat i att hon var energisk och ljudlig vilket jag bara kan hålla med om! Men hon genomförde det med godkänt resultat. 

IMG_9332

På söndags morgonen tog vi bilen och for till Gamleby för att gå ännu ett öppet spår i viltspår. Det var 24 grader varmt fast det var relativt tidigt på dagen och med ett BPH dagen innan så var jag tveksam om hur trött hon var men vad hindrar Qura? Ingenting skulle det visa sig. 18 minuter senare bär hon stolt klöven tillbaka till bilen! Domaren var riktigt imponerad av henne och sa att hon var i toppen bland de hundar han dömt under sina 20 år, han gav henne också ett HP! 

För oss här på kenneln så resulterade detta i en viltspårschampion, kennelns 4:e! Qura tog dock sin nya titel med ro och sov resten av dagen i soffan 

IMG_9337


Andra 1:an

Den 5/6 tog vi bilen till Mönsterås och Qura fick gå sitt andra öppenklasspår i viltspår. Hon klarade det galant trots torkan. 24 min och inte en blinkning vid snittpriset! Hon är helt otrolig denna hund! Nu väntar vi på att få gå vårt, förhoppningsvis, sista viltspår inför championatet. Och sen är det bara att vänta på att utställningarna ska börja igen... 


Ingen vanlig vår

Oj vad tiden går fort ibland... Ni är verkligen tålmodiga som väntar och väntar på att sidan ska uppdateras! 

Denna vår har inte varit riktigt som vanligt och alla mina planer vad det gäller hundarna har inte gått att genomföra. Alla tävlingar har varit inställda och vi har därför försökt att roa oss på annat sätt. Hundfolk är härliga på det sättet att stöter man på problem så försöker man hitta en lösning och det har de verkligen fått göra i vår. Lösningen blev onlinetävlingar! Vilket har varit riktigt roligt enligt mig! 

25 april deltog vi i en utställning där vi fick filma när hunden sprang som på en utställning och sedan ta en uppställningsbild. Dessa skickades till en domare som sedan gjorde sin bedömning av det hela. Självklart får man ta det med en nypa salt för vem kan bedöma en hund på en film och ett foto utan att känna på den,  men jag tyckte ändå att det var en rolig grej!

Och resultatet då: Kiwi tävlade som långhårig kanin i championklass där hon blev BIR och senare BIG-3. Qura tävlade som långhårig dvärg i juniorklass och blev BIR, BIR-junior och BIG-2. Twister tävlade som långhårig dvärg i veteranklass och blev BIM, BIR-veteran och BIS-2-veteran. 

Twister har föresten blivit omregisterad till dvärg från normalstor. Taxarna har fått en ny rasstandard med nya mått för de olika storleksklasserna så han blev äntligen den dvärgtax som jag alltid sagt att han är! 

Twister har också fått ögonlysa sig där man inte kunde hitta några ärftliga fel utan bara förändringar som är normala för en äldre hund (får väl kalla honom äldre när han är 9 år). 

Sen har vi också deltagit i en rallycup även den online. Den har gått till så att varje vecka under tre veckor har vi fått en rallybana tilldelad som man skulle bygga och sedan filma när man utförde den. Qura har deltagit i nybörjarklass och Twister i fortsättningsklass. 

Resultatet: Qura 87 p, 85 p och 72 p så ett inofficiellt RLDN! 

Twister: 69 p, 69 p och 79 p alltså en godkänd runda! 

Och till sist då, fast kanske bäst, så har Qura gått sitt första öppen klass spår i viltspår och lyckades spåra till sig ett 1:a pris trots värme och torr mark. Det bara dammade när hon hoppade fram i blåbärsriset och jag fick flera gånger under spåret tvätta av hennes nos med vatten då den var helt gul av pollen. Men hon var så stolt efteråt när hon fick bära klöven till bilen! 

 

Det var allt från oss för den här gången och hoppas att ni inte ska behöva vänta lika länge på nästa uppdatering!