Stjärnhavets kennel

Blogg

BPH

Idag har vi varit på Mönsterås brukshundklubb och gjort BPH i närmare 30-graders värme. Det var Kiwi och Ester som fick stå för underhållningen för dagen. Twister skulle egentligen också ha gått men då det var karens på medicinen han åt efter hundbettet så fick han avstå och Leia har gjort MH i sin ungdom. 

BPH står för Beteende- och personlighetstest hund, där hunden får genomföra en bana med olika stationer för att man ska se hur den reagerar. 

Momenten i BPH: 

1. Främmande människor - man ser om hunden vill ta kontakt med främmande människor och ifall den tillåter hantering av en främmande människa. 

2. Lek - hunden ska leka först med sin förare och sedan med testledaren. 

3. Matintresse - hur benägen är hunden att få tag i godis som ligger i en burk? 

4. Överraskning - en person i halvfigur dras upp framför hunden och man tittar på hur hunden reagerar, hur snabbt den går fram och kollar vad det var samt hur den avreagerar. 

5. Skrammel - ett skramlande ljud framför hunden. Likaså här tittar man på hur den reagerar, hur snabbt den kollar in vad det var och hur den avreagerar. 

6. Skum människa - en skum människa iklädd slokhatt, solglasögon och slängkappa går sakta emot hunden. Man tittar på hur hunden reagerar och sedan också om den vågar gå fram och kolla in människan. 

7. Annorlunda underlag - här ska hund och förare gå över ett annorlunda underlag för att se hur hunden reagerar på det och om den följer med. 

8. Skott (frivilligt) - man tittar på hur hunden reagerar vid skott både i rörelse och stillastående. 

Efter genomfört BPH går beskrivaren i genom vad han/hon har sett och vad det är för något man har i kopplet. Det är rolig och intressant att se sin hund genomföra BPH och man förvånas över att de inte alls reagerar som man trodde. 

Både Kiwi och Ester genomförde sina banor med skott och blev "godkända". 

4939AB76-275E-4F96-AD27-14A6E1151020


Rallytävling nybörjare

Rallylydnadstävling i Oskarshamn med Kiwi och Twister. 

Jag har inte tävlat på länge och inte varit i väg på något sådant sedan jag blev sjukskriven, men ibland måste man testa sina gränser. Jag hade inga höga krav varken på mig själv eller på hundarna och det känns ändå ganska skönt att tävla med en sådan inställning. Det var en dubblerad tävling och defick kämpa sig i genom två banor var. Blandade resultat men ändå skönt att veta att jag klarade hålla fokus dock blev jag trött, mycket trött och de sista rundorna hade vi nog kunnat skippa... Men det blev iallafall varsitt godkänt resultat med hem! 

Kiwi: 68 poäng och 75 poäng

Twister: 60 poäng och 87 poäng 


Årets rallylydnadshund 2017...

heter Leia!!!! 

Leia har blivit utsedd till årets rallylydnadshund 2017 av Västerviks brukshundsklubb. Hon fick även utmärkelsen 2012 och årets lydnadshund 2011. 

4688A31C-60A0-46FA-8E00-33C7951A6938 


Inga valpar den här gången heller

Tyvärr så kommer det inte att bli några valpar efter Kiwi den här gången heller då hon inte ville para sig med hanen. Troligtvis var vi för sent ute. Nästa gång har vi förhoppningsvis bättre timeing.


Redan februari...

Oj det här året går visst lika fort som alla andra år och det gäller att ligga i om man ska hänga med!

Kiwi har börjat löpa och jag har bestämt mig för att para henne igen men med en annan hane än sist. Jag återkommer med mer info.

 

Här borde jag egentligen skriva en sammanfattning av 2017 och strukturera upp lite mål för 2018 men jag har inte några riktiga mål. Jag har lite funderingar på att ut och tävla både Kiwi och Twister i rally och agility men för Kiwis del lär det nog få vänta. Leia har jag bestämt mig för att hon ska slippa tävlingar (får se om jag kan hålla det...) hon tycker kanske att det är kul 3 av 10 gånger och de andra 7 gångerna ställer hon upp bara för min skull. Det känns i allafall så.  Men träna tycker hon fortfarande är superkul och det ska hon få fortsätta med!!!!

Just nu tränar vi mest inne i vårt fina träningsrum som vi har i källaren på vårat nya hus. Är hur glad som helst för denna och jag tror hundarna också är det för så fort man går ner i källaren så är det alltid någon hund som hinner före och står och väntar med viftande svans i träningsrummet (de allra flesta gångerna är det Kiwi  ).

Håll ögonen öppna för snart kommer med information om vår kommande valpkull! Och gilla oss gärna på facebook, Stjärnhavets kennel.