Stjärnhavets kennel

Bloggkalender

«december 2022»
tiontofr
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Senaste inlägg
Äntligen tävling igen!
Vad händer i Coronatider?
Debut i rallylydnad
Ordinarie viltspårsprov
Händelserik helg
Andra 1:an
Ingen vanlig vår
Qura BIR och BIG3
Viltspårsdebut för Qura
Debut i fortsättningsklassen

Arkiv
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014

Blogg

Äntligen tävling igen!

Så har världen äntligen börjat öppna upp sig lite och vi har varit ute på tävlingsbanorna igen. 

Den 14/8 var vi i Mösterås och Qura fick testa att tävla nybörjarklassen i rallylydnad, det var nästan ett år sedan förra gången. Detta klarade hon med bravur och vi kom hem med två godkända resultat och en ny titel RLDN! 

Nu i helgen den 11/9 så var det dags igen och vi åkte till Saxnäs för att tävla fortsättningsklassen i rallylydnad. Målet var att Twister skulle få ett godkänt resultat och få sin titel så att han kunde få bli pensionär sen. Qura fick också hänga på och debutera. Twister var som vanligt väldigt överlycklig över att få vara med och tävla och har man väldigt mycket studs i benen samt har lite selektiv hörsel som bara en 10-årig taxherre som kan bäst själv kan ha så blir inte resultatet alltid vad man önskar... Första banan missade han tre moment och därmed -30 poäng, så blir det inga titlar direkt! Qura kändes därmot mycket stabil och tryggare än förra tävlingen vi var på. Hon har ju däremot en önskan om att alla banor ska gå fort och att man inte ska behöva stanna så ofta, så tyvärr lite för många fel även här för ett godkänt resultat. 

Men vi hade ju en chans kvar! Och den tog de båda två! Twister kämpade sig igenom sin bana trots att han var trött och Qura skulle ha haft energi till tio banor till om det bara hade gått. Men varsitt godkänt resultat lyckades de med och Twister fick också sin titel RLDF och han meddelar nu att han är pensionär på heltid!!! 

Målet för helgen är uppnått! Nu har jag endast en tävlingshund men det är inte fy skam hon är en hund med potential som kan gå långt bara jag tränar och ger henne förutsättningarna! 

Resten av helgen njöt vi av sensommarvädret på Saxnäs camping 


Vad händer i Coronatider?

Det märks här att det är Coronatider... Inget händer och inget att uppdatera! Inga tävlingar eller utställningar. Vi går här och planerar och längtar och väntar men så länge pandemin härjar så får vi så snällt hålla oss här! Och ni får stå ut med att det uppdateras mer sällan och att nyheterna är få. 

 

Jag funderar och planerar för att kunna ta valpar på Qura när tiden är inne men hon måste meriteras innan dess och hur lätt är det när alla utsällningar och tävlingar är inställda?! Jag har tänkt att hon i alla fall ska få gå på en exteriörbedömning men dit har vi inte kommit ännu. Hon måste också ögonlysas och sen får vi hoppas att vi snart kan få små valpar här igen!   

 

Jag har sedan drygt 1 år tillbaka startat eget företag, Tasserians hundvård och kurser, där jag klipper och trimmar hundar samt håller hundkurser. För att underlätta min kursverksamhet har Qura nu blivit kurshund där hon på kurserna är med och visar hur de olika momenten och övningarna går till och hur man kan träna in dessa steg för steg. Hon älskar att träna och blir överlycklig så fort jag packar träningsväskan och får hon då också följa med så är hon i himmelriket! Blir hon däremot kvarlämnad hemma så sitter/ligger hon i hallen på dörrmattan tills jag är hemma igen... Söt är hon! 

Hon är också den som får vara med och lära sig när jag går instruktörsutbildningar, håller precis på att avsluta hundtrickinstruktör och Qura har nu sedan i februari fått lära sig mängder av trick som att putta ut en matta, rulla boll, viska, gå slalom, rulla runt m.m. Hon är väldigt smart och lättlärd men då hon är en tax så får man inte räkna med att hon tänker utföra alla trick på examinationen utan då kanske det är så att hon känner för att göra något annat eller inget alls och då är det så! Sen kan matte stå där och truga men nä är man en tax så är man, säger Qura. Dock kommer vi överens nästan alltid. På måndag börjar vi utbildning mot kantarellsök och det ska bli så kul och spännande och se vad hon tycker om det. Det är dessutom något som jag aldrig hållit på med så det är helt nytt  för mig också. 

 

Så till det tråkiga med att ha hund, Ester finns inte med oss längre. I slutet på mars fick hon somna in efter att hon fått livmoderinflammation. Nu slipper hon ha ont av sina leder och kan glatt fara fram och kampa med alla hon möter! Snälla goa Ester som gärna var för sig själv, älskade mat/godis och ville så mycket mer än vad hon klarade. Älskade att simma och åka båt. Hon visste inte om sin storlek utan tyckte att hon fick plats överallt och kunde inte se att hon välte saker där hon tog sig fram. Så älskad och saknad! 

 

 


Debut i rallylydnad

På grund av corona så har det inte blivit speciellt mycket tävlingar och utställningar för vår del detta år men nu när de lättade lite på restriktionerna under sommar/sensommar så passade vi på att anmäla oss till en rallylydnadstävling. Qura till nybörjarklass och Twister till fortsättningsklass i hopp om att han skulle kunna ta sin titel. 

Dagen innan tävlingen så kom nya restriktioner och de stackars tävlingsarrangörerna fick jobba för att få ihop en tävling men de lyckades och det på ett bra sätt. Vi fick vara utomhus istället för i ett ridhus och de delade nybörjarklassen i två omgångar för att minska antalet tävlande på plats samtidigt. 

För oss började dagen kl 8 med anmälan och banvandring en stund senare. Qura skulle göra sin debut och jag hade inte några som helst förväntningar. Det var hennes första tävling och nästan första gången hon var på en tävlingsplats med förutom några utställningar när hon var liten. Dock tyckte jag nog att hon tog det hela med ro och hon var inte speciellt brydd över det regniga vädret heller, förutom att hon helt plötsligt inte kunde ligga ner...

Första banan flöt på riktigt bra förutom att hon gick med nosen i backen typ hela banan men hon var med mig och hon gjorde det jag bad henne om. 84 poäng blev resultatet och avdragen berodde på nosandet och ett sträckt koppel en gång... 

Andra banan gick också väldigt bra men där valde jag att inte tjata på henne om att lägga sig ner i gräset utan tog en "felö" och -10 poäng, vi gick ändå ut från banan med 82 poäng! Behöver jag säga att jag är mer än nöjd med denna lilla stjärna! Hon är helt otrolig! 

Så blev det en lång väntan och det var kallt i bilen och vi var blöta alla tre men efter lite lunch och vila så var det då kl 15 dags för banvandring i fortsättningsklassen. Jag var jätteglad Twisters värsta moment "sitt-stå-gå runt" var inte med på någon bana! Och det var "snurr under gång" två gånger på varje bana! Detta bådade väldigt gott! 

Det var en trött och slö liten Twister som jag hämtade ut från bilen, hmm tänkte jag här krävs det peppning! Dock blev det nog lite för bra... Twister studsade likt Tiger i Nalle Phu och jag fick hela tiden bromsa honom för varje moment för att han inte skulle springa ifrån mig. Frestelserna var otroligt inbjudande och även där fick jag säga till honom. Jag lyckades dessutom trassla till det och gå fel i en frestelse och drog på oss lite minuspoäng. När vi kom till de två sista skyltarna som var snurr under gång så hade Twister helt plöstsligt glömt hur man snurrar, han kunde det innan vi gick in på banan och han kunde det efteråt också (jag testade). Hur jag än försökte så lyckades jag inte! Jag gav mig den på att han inte skulle komma undan med detta och hjälpte honom till slut. 

Så var det en stund därefter dags för bana 2, nu hade det blivit mörkt och de hade tänt strålkastare över planen. Det var väldigt svårt att se i det starka ljuset och alla skuggor som blev. Men Twister brydde sig inte ett dugg. Trots att jag inte peppat honom fullt lika mycket inför denna bana så var han minst lika taggad ändå, han fortsatte likt Tiger att studsa fram. Men även denna gång hade han glömt hur man snurrar, hans favoritmoment... Dock lyckades jag hjälpa honom och vi fick i alla fall med oss ett kvalificerat resultat (dock inget att skryta med).

Så kl 17.30 lämnade vi Gamleby brukshundsklubb för denna gång. Tack alla funktionärer som styr och ställer så att vi kan roa oss på detta vis! 


Ordinarie viltspårsprov

På morgonen den 8/8, en riktigt varm och torr dag, tog jag med mig Qura för att åka till Hultsfred och vara med på Smålands taxklubbs ordinarie spårprov. På grund av Corona så samlades inte deltagarna på samma ställe utan vi fick en och en träffa en domare och gå vårt spår. Så vi mötte upp domaren Stig Lövgren och han visade oss ut till vårt spår. 

Ett viltspår börjar med att hunden ska hitta spårstarten i en utmärkt ruta, i vår ruta gick det en grusväg... Jag har aldrig ens tänkt tanken att det kunde vara så men med en Qura i kopplet spelar det ingen roll, hon tog snabbt upp spåret och sen var vi iväg. Genom snår och ormbunkar, granar och berg, tidvis såg jag henne inte utan fick bara hålla fast i spårlinan och hoppas på att hon spårade. Jag behövde ju aldrig vara nervös. 25 minuter senare var vi framme vid klöven och en stolt liten tax bar den med hög flagg tillbaka till bilen. 

Nu började en lång väntan på resultatet. Alla domare skulle träffas på eftermiddagen samma dag och konferera. Till slut kom beskedet: Qura kom på en 3:e plats av 10 hundar på 57 poäng av 61 möjliga!!! 

Det tåls att sägas igen: Hon är en liten stjärna! 


Händelserik helg

I fredags tog vi med oss husvagnen och alla hundarna och åkte till Eriksöre camping på Öland. På lördagseftermiddagen skulle Qura göra BPH och vi passade på att kombinera detta med en liten semester. Vi hann att vara där i cirka ett dygn... 

Quras BPH visade väl direkt inget som jag inte redan visste, hon tycker inte om när okända ska hälsa på henne men hon bryr sig inte om ifall de är runt omkring henne samt att hon är skottfast. Testledaren hade även kryssat i att hon var energisk och ljudlig vilket jag bara kan hålla med om! Men hon genomförde det med godkänt resultat. 

IMG_9332

På söndags morgonen tog vi bilen och for till Gamleby för att gå ännu ett öppet spår i viltspår. Det var 24 grader varmt fast det var relativt tidigt på dagen och med ett BPH dagen innan så var jag tveksam om hur trött hon var men vad hindrar Qura? Ingenting skulle det visa sig. 18 minuter senare bär hon stolt klöven tillbaka till bilen! Domaren var riktigt imponerad av henne och sa att hon var i toppen bland de hundar han dömt under sina 20 år, han gav henne också ett HP! 

För oss här på kenneln så resulterade detta i en viltspårschampion, kennelns 4:e! Qura tog dock sin nya titel med ro och sov resten av dagen i soffan 

IMG_9337